Bor Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Bor, koyu kahverengi ila siyah bir toz halinde veya aşırı sert, jet-siyah ila gümüş-gri, kırılgan, parlak, metal benzeri bir element olarak mevcuttur. 

Başlıca kernit ve borakstan ekstrakte edilir ve mercek parlamaları, itici karışımlar, nükleer reaktör kontrol elemanları, aşındırıcılar ve sert metal alaşımlarında kullanılır. Bor, tahıllarda, fındıkta, yeşil yapraklarda ve narenciye olmayan meyvelerde bulunur.

Standart sıcaklıklarda, bor zayıf bir iletkendir, ancak yüksek sıcaklıklarda iyi bir iletkendir. Bu elementin Atom Numarası 5'tir ve Eleman Sembol B'dir.

Bu elemente asıl olarak Sir Humphrey Davy tarafından borasyum adı verildi çünkü borasik asitten çekildi, boraks bir mineral ve bir borik asit tuzu. Bor ismi, Boracium ve Carbon isimlerinin bir kombinasyonundan türetilmiştir (çünkü madde karbona benzer).

Bor bir "Metalloid" elementi olarak sınıflandırılır ve Periyodik Tablodaki 13, 14, 15, 16 ve 17. Gruplarda bulunur. Metalloidlerden biri olarak sınıflandırılan bir element hem metallerin hem de metal olmayanların özelliklerine sahiptir. Bazıları yarı iletkendir ve hesap makinelerinde ve bilgisayarlarda faydalı bir elektrik yükü taşıyabilir. Bor, metalloid grubunun diğer üyelerinden (alüminyum, bor, galyum, indiyum ve talyum) farklıdır çünkü bor bir metal değildir, oysa gruptaki diğer tüm elementler metaldir.

Bor Elementinin Oluşumu

Bor hiçbir zaman doğada serbest değildir. Borik asit (H3BO3) olarak ve genellikle çok karmaşık formüllere sahip olan poliforik asit tuzlarında bulunur. Borik asit, doğada kayda değer miktarlarda bulunur ve bor bileşiklerinin temel kaynaklarından birini oluşturur. Bazı bölgelerde, özellikle İtalya'da, kaplıca suyunda çözünmüş olarak bulunur. Buharla uçucu olan bu yaylardan çıkan buharın içinde bir miktar bor asidi vardır. Bu kaynaklardan yoğuşma ve buharlaşma ile kolayca elde edilir, gerekli ısı diğer sıcak kaynaklardan sağlanır. Kernit, borik asit, kolemanit, uleksit ve boratlardan elde edilir. ABD ve Türkiye'de üretilmektedir. Borik asit bazen volkanik kaynak sularında bulunur.

Sağlık ve Tedaviler

Borun Tıbbi Kullanımları, Sağlığı ve Tedavileri ile ilgili ilginç bilgiler. Borik asit esas olarak küçük cilt hastalıkları için bir merhem olarak kullanılır. Solüsyondaki borik asit, bir zamanlar anti-enfektif ve göz yıkama olarak yaygın bir şekilde kullanılmıştır, ancak bu preparatlarla ilişkili ciddi toksik reaksiyonların görülme sıklığı, kullanımlarını büyük ölçüde azaltmıştır. Bor, kanser tedavisinde ve büzücü ve antiseptik olarak kullanılan bileşiklerde de bulunur.

Borun İlişkili Kullanım Alanları

Isıya dayanıklı alaşımlar. İki veya daha fazla metalin eritilmesi ve karıştırılması suretiyle alaşımların yapımında bor kullanılır. Bu alaşımların en önemlisi, Hoparlörler, Kulaklıklar, Mikrofonlar ve Manyetik şalterlerde bilinen en güçlü mıknatısların bazılarını yapmak için kullanılır.

Fiziksel Özellikleri

Elemanın Sembolü: B
Atom Numarası: 5
Atom Kütlesi: 10.811 amu
Erime Noktası: 2300.0 ° C - 2573.15 ° K
Kaynama Noktası: 2550.0 ° C - 2823.15 ° K
Proton / Elektron Sayısı: 5
Nötron Sayısı: 6
Kristal Yapı: Rhombohedral
Yoğunluk: 293 K: 2.34 g / cm3
Renk: Kahverengi

İlişkili Konular
Altın Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Lityum Nedir? Nerelerde Kullanılır?



Yorumlar