Klorür İyonu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Klorür İyonu, sodyum ve hidrojen klorür tuzları dahil olmak üzere bazı tuzların negatif yüklü kısmını oluşturan bir klor anyonudur.

Klorür, asit / baz dengesini sağlamaktan, sinir uyarılarını iletmekten ve hücrelerin içine ve dışına sıvıyı düzenlemekten sorumlu tüm vücut sıvılarında bulunan temel bir elektrolittir.

Standart koşullar altında, klor iki atomlu bir molekül olarak bulunur. Klor, güçlü bir kokusu olan, soluk sarı-yeşil renkli bir gazdır. Doğada, klor bir klorür iyonu olarak en fazla miktarda bulunur. Fizyolojik olarak vücutta bir iyon olarak bulunur.

Klorür iyonu, vücudun birçok kritik fonksiyon için ihtiyaç duyduğu temel bir anyondur. Aynı zamanda vücudun asit-baz dengesini korumaya yardımcı olur. Kandaki klorür miktarı, böbrekler tarafından dikkatlice kontrol edilir. Klorür iyonlarının önemli fizyolojik rolleri vardır.

Örneğin, merkezi sinir sisteminde, glisinin inhibe edici etkisi ve GABA'nın bazı etkisi, Cl-spesifik nöronların girişine dayanır. Aynı zamanda, klorür-bikarbonat değiştirici biyolojik taşınım proteini, kanın karbon dioksit kapasitesini arttırmak için bikarbonat iyonu formunda klorür iyonuna dayanır.

Klorür taşıyan proteinler (CLC), plazma membranında ve hücre içi membranlarda birçok dokuda temel rol oynar. CLC proteinleri, memelilerde dokuz üyeden oluşan ve en az dördü insan genetik hastalıklarına katılan bir gen ailesi oluşturur. GABA (A) reseptörleri, ligand kapılı klorür iyon kanalları olarak işlev gören pentamerik komplekslerdir. WNK kinazları, elektrolit homeostazının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiş bir serin-treonin kinaz ailesidir ve vücutta klorür iyonu akışına katılan çeşitli epitellerde bulunurlar.

Kistik fibroz (CF), CF transmembran iletkenlik düzenleyici (CFTCR) genindeki, sarkmış sodyum ve klorür iyon taşıma kanallarına yol açan değişikliklerden kaynaklanır. (PMID: 17539703, 17729441, 17562499, 15300163) (Tam bir inceleme için bakınız Evans, Richard B. Klor: son teknoloji ürünü. Lung (2005), 183 (3), 151-167. PMID 16078037).

PubChem CID: 312
Kimyasal İsimler: Klorür; Klorür iyonu; 16887-00-6; Klorür (1); Klorür anyonu; Chlorine, ion Daha fazlası ...
Moleküler Formül: Cl-
Moleküler ağırlık: 35.45 g / mol
InChI Anahtarı: VEXZGXHMUGYJMC-UHFFFAOYSA-M
Madde Sicili: FDA UNII

İlişkili Konular



Yorumlar