Aktinyum Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Aktinyum, alfa ışınlarının kaynağı olarak çürüme ürünleriyle dengede kullanılan, uranyum cevherlerinde bulunan bir radyoaktif elementtir. Aktinyum Ac sembolüne ve atom numarası 89'a sahiptir.

Adı, ışın veya ışın anlamına gelen Yunanca 'aktinos' kelimesinden geliyor ve Periyodik Tablonun Actinide serisinde bulunan "Nadir Toprak Elementlerinden" biridir.

Tablo Grubu ve Aktinyum Öğesinin Sınıflandırılması

Aktinyum, Aktinit serisinde, Periyodik Tablonun 3. Grubunda ve 6. ve 7. periyotlarda yer alan "Nadir Toprak Elementlerinden" biri olarak sınıflandırılmıştır. Nadir Toprak Elementleri, Lantanit ve Aktinit serilerindendir. Aktinit serisindeki elementlerin çoğu sentetik veya insan yapımıdır. Periyodik Tablodaki tüm elementlerin yaklaşık % 75'i Metaller Listesinde detaylandırılmış metaller olarak sınıflandırılmıştır.

Aktinyum Öğesinin Keşfi ve Tarihçesi Hakkında Gerçekler

Aktinyum, 1899'da Fransa'da Andre-Louis Debierne (14 Temmuz 1874 - 31 Ağustos 1949) tarafından keşfedildi. Friedrich Otto Giesel, 1902'de bağımsız olarak aktinyum keşfetti. André-Louis Debierne, bir Fransız kimyacıydı ve element aktinyumunun keşfi olarak kabul edildi. Debierne, Pierre ve Marie Curie'nin yakın bir arkadaşıydı ve çalışmaları ile ilişkiliydi.

Aktinyum Elementinin Oluşumu

Aktinyum, eser miktarda uranyum cevherinde bulunur.

Kullanım Alanları

Bir nötron kaynağıdır, bunun yanı sıra tıp alanında da kullanılır.

Özellikleri

Elemanın Sembolü: Ac
Atom Numarası: 89
Atom Kütlesi: (227.0) amu
Erime Noktası: 1050.0 ° C - 1323.15 ° K
Kaynama Noktası: 3200.0 ° C - 3473.15 ° K
Proton / Elektron Sayısı: 89
Nötron Sayısı: 138
Kristal Yapı: Kübik
Yoğunluk: 293 K: 10.07 g / cm3
Renk: Simli

İlişkili Konular
Periyodik Tablo
Altın Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?




Yorumlar