Azot Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Azot (Nitrojen) bir gazdır. Renksiz, kokusuz, neredeyse inert bir diyatomik gaz olarak meydana gelen havanın hacminin yaklaşık beşte birini oluşturan metalik olmayan bir elementtir.

Nitrojen, yaşam için önemli bir elementtir, çünkü DNA'nın bir bileşenidir ve bu nedenle genetik kodun bir parçasıdır. Amonyak, nitrik asit, TNT ve gübreler de dahil olmak üzere çok çeşitli önemli imalatlarda kullanılır. Bu elementin Atom Numarası 7 ve Element Sembolü N'dir.

 Periyodik Tablo Grubu ve Azot Elementinin Sınıflandırılması

Bu element bir gazdır. Nitrojen, Periyodik Tablodaki 14, 15 ve 16. gruplarda bulunabilen 'Metal Dışı' bölümünde bir element olarak sınıflandırılmıştır. Metalik olmayan elementler, oda sıcaklığında, maddenin üç durumundan ikisinde bulunur: gazlar (Oksijen, Hidrojen ve Azot) ve katılar (Karbon, Fosfor, Sülfür ve Selenyum).

Azot Elementinin Oluşumu

Havanın yaklaşık beşte dördünü hacimce oluşturur (hacimce % 78.1,  ağırlıkça % 75.5) Sıvı havadan elde edildi. Azot ayrıca tüm canlı organizmaların temel bir bileşenidir; örneğin, insan vücudu yaklaşık % 2,4 azot içerir.

Azotun İlişkili Kullanım Alanları

Dondurucularda soğutucu gaz olarak kullanılır. Bunun yanı sıra barut, gübre, roket yakıtları, tıp ve sağlık, jeneratörlerde kullanımı mevcuttur.

Sağlık ve Tedaviler

Azot hardalı, anti-kanser kemoterapi ilacı olarak kullanılır.

Özellikleri

Sembolü: N
Atom Numarası: 7
Atom Kütlesi: 14.00674 amu
Erime Noktası: -209.9 ° C - 63.250008 ° K
Kaynama Noktası: -195.8 ° C - 77.35 ° K
Proton / Elektron Sayısı: 7
Nötron Sayısı: 7
Kristal yapısı: altıgen
Yoğunluk: 293 K: 1.2506 g / cm3
Renk: renksiz

İlişkili Konular
Periyodik Tablo
Astatin Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yorumlar