Altın Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?


     Altın, alüvyon çökeltilerinde meydana gelir ve madencilikle çıkarılır. Sarı, korozyona dayanıklı, dövülebilir ve esnek metaldir. Bu elementin Atom Numarası 79 ve sembolü Au.

     Bu değerli element, aynı zamanda iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir, havadan ve çoğu reaktiften etkilenmez. İyi bir ısı ve elektrik iletkeni olan altın, gücünü artırmak için genellikle alaşımlıdır ve uluslararası parasal standart olarak, mücevherlerde, dekorasyonda ve çok çeşitli elektriksel ve mekanik bileşenlerde kaplama olarak kullanılır.  Altın miktarı, karat (ayar) terimiyle belirtilir, 24 karat saf altındır.

     Bu isim Eski İngilizce Anglo-Sakson kelimesinden sarı anlamına gelen 'geolo' kelimesinden gelmektedir. Sembol Menşei, Roma'nın şafak tanrıçası Aurora'ya atıfta bulunan 'parlayan şafak' anlamına gelen Latince 'aurum' kelimesindendir. Altın, bir zamanlar Gümüş ve Platinum da içeren 'Noble Metal'lerden biri olarak anılıyordu. Soylulara aristokrasi ile uzun süredir bağlı oldukları için Soylu Metaller deniyordu.

     Periyodik Tablo Grubu ve Sınıflandırılması

     Öğeler fiziksel durumlarına (örneğin, Maddenin Halleri) dayalı olarak sınıflandırılabilir. Örneğin; gaz, katı veya sıvı. Bu element katıdır.

     Altın, Periyodik Tablodaki 3-12. Gruplarda yer alan "Geçiş Metal" olarak sınıflandırılır. Geçiş Metalleri olarak sınıflandırılan elemanlar genellikle sünek, dövülebilir ve elektrik ve ısı iletebilen olarak tanımlanır.

     Altın Element Keşfi Tarihi Hakkında Gerçekler - Antik Bir Metal

     Altın, Eski zamanlarda keşfedildi ve eski Güney Amerikalılar, Asyalılar, Mısırlılar, Yunanlılar, Romalılar ve Çinliler tarafından kullanıldı. İncil'de belirtilmiştir. Altın, troy ağırlığı ve gram ile ölçülür. "Karat" terimi, saflığı ifade etmek için mevcut altın miktarını belirtmek için kullanılır; 24 karat saf altındır ve düşük oranlar orantılı olarak daha düşüktür. Altın, “Antik Metaller” denilen metallerden biridir.

     Altın Elementin Oluşumu

     Altın, dünyada toz, tahıl, yonga veya külçeler şeklinde yaygın olarak dağılır. En büyük üreticiler Güney Afrika, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'dır. Altın, damarlarda ve alüvyon birikintilerinde meydana gelir ve madencilik yoluyla geri kazanılır.

     Hidrotermal maden cevheri altınları metamorfik kayaçlarda ve magmatik kayaçlarda görülür. Toz, taneler, yongalar veya külçeler şeklinde doğal metal olarak bulunur.
Periyodik Tablodaki tüm elementlerin yaklaşık yüzde 75'i Metaller Listesinde detaylandırılmış metaller olarak sınıflandırılmıştır.

     Altın Madenciliği - Placer Altın Madenciliği ve Hidrolik Altın Madenciliği

     Yerli altın, eski nehirlerin kumlarında küçük taneler veya daha büyük külçeler şeklinde veya kayalarda kuvars damarlarında gömülü halde bulunur. İlk durumda ham formda plaser madenciliği ile elde edilir. Altını içeren kum, sümük adı verilen akan su çukurlarında çalkalanır veya karıştırılır. Bu kumu temizler ancak daha ağır altının bentin dibine batmasına izin verir. Bazen altını içeren kum, borulardan gelen basınç altında sağlanan güçlü su akıntılarıyla doğal konumlarından savaklara doğru yıkanır. Buna hidrolik madenciliği denir. Damar madenciliğinde altın taşıyan kuvars damarlardan çıkarılır, damgalama tesislerinde ince toz haline getirilir ve tarif edilecek işlemlerden biri tarafından elde edilen altın çıkarılır.

     Kullanım Alanları

     Altın her zaman bir zenginlik göstergesi olarak kullanılmıştır ve Tutankhamun'un muhteşem ölüm maskesi iyi bilinen bir örnektir. Eski Mısırlılar ayrıca altının önemli dini özellikleri içeren büyülü bir potansiyele sahip olduğuna ve bu nedenle 'Tanrıların Eti' olarak adlandırıldığına inanıyorlardı.

     Bu değerli metal; takılar, sofra takımları, tıp ve sağlık, diş alaşımları, elektronik eşyalarda da kullanılmaktadır.

Altın Elementinin Özellikleri

     Sembolü: Au
     Atom Numarası: 79
     Atom Kütlesi: 196.96655 amu
     Erime Noktası: 1064.43 ° C - 1337.5801 ° K
     Kaynama Noktası: 2807.0 ° C - 3080.15 ° K
     Proton / Elektron Sayısı: 79
     Altındaki Nötron Sayısı: 118
     Kristal Yapı: Kübik
     Yoğunluk: 293 K: 19.32 g / cm3
     Renk: Yumuşak sarı

     İlgili Konular


Yorumlar