Kalsiyum Oksit Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Kireç olarak da bilinen Kalsiyum oksit, kimyasal bir bileşendir. Sert topaklar şeklinde kokusuz, beyaz veya gri-beyaz bir katıdır. Cildi, gözleri ve mukozaları tahriş eder. Böcek ilaçlarında ve gübrelerde kullanılır.

Kalsiyum oksit (CaO) karbonatların, oksitlerin ve hidroksitlerin baskın olduğu kalsiyum içeren inorganik bir malzemedir. Erime noktası 2572 ° C (4662 ° F) olan beyaz kristal bir katıdır. Karbon dioksiti gidermek için kireçtaşı, mercan, deniz kabukları veya çoğunlukla CaCO3'ten oluşan tebeşir ısıtılarak üretilir.

PubChem CID: 14778
Kimyasal İsimler: Kalsiyum Oksit 1305-78-8; Yanmış kireç
Moleküler Formül: CaO
Moleküler ağırlık: 56.077 g / mol
InChI Anahtarı: ODINCKMPIJJUCX-UHFFFAOYSA-N

Kalsiyum oksit (demir sülfatlı) atık su arıtımında ve çimento üretiminde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, yapı ve mühendislik malzemeleri, kimyasal yem stokları üretmek için de kullanılmaktadır.

Genel olarak kireç olarak bilinen kalsiyum oksit, CaO kimyasal formülüne sahiptir. Hidratlanan kireç, betondaki çimento olan kalsiyum hidroksit, Ca (OH) 2 olarak adlandırılır.

Kalsiyum oksit, tuğla ve taşlarla yapışma özelliğine sahiptir, bu nedenle duvar işlerinde bağlayıcı bir malzeme olarak kullanılır. Ayrıca beyaz yıkamayı duvar kaplama olarak kullanır, böylece beyaz yıkama duvara yapışır.

Yapı ürünlerinde kullanılan kalsiyum oksit, geniş bir şekilde üç tipte sınıflandırılmıştır:

Saf - Aynı zamanda yağ, zengin, hava, sönmüş, durgun, dekapaj, sulu ve yüksek kalsiyumlu kireç olarak da bilinir. Öncelikle kalsiyum hidroksitten oluşur ve% 5'e kadar başka bileşenler içerebilir.

Hidrolik - Ayrıca su kireci olarak da bilinir. Silika ve / veya alümina içeren kireç içerir ve suya maruz kalan setleri. Su altında ayarlanabilir.

Zayıf kireç - Zayıf veya zayıf limon olarak da bilinir. Kötü kireç sertleşir ve çok yavaş sertleşir ve zayıf bağlara sahiptir.

Çelik endüstrisinde kireç veya kalsiyum oksitin yaklaşık yüzde 45'i kullanılır. Diğer metallerin üretiminde de kullanılır. Örneğin, alümina alüminyum metale indirgenmeden önce silikatları alüminadan çıkarmak için kullanılır.

Enerji santrallerinden gelen kükürt dioksit emisyonlarını azaltmak için baca gazı temizleyicilerinde kalsiyum oksit kullanılır. Ayrıca fosfatları gidermek için kanalizasyona eklenir. Kireç, asitliği azaltmak ve içme suyunu yumuşatmak için su kaynaklarını ön işleme tabi tutmak için kullanılır. Diğer çeşitli endüstriyel işlemler de kalsiyum oksitden geniş ölçüde yararlanır.

Yorumlar