Lityum Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Lityum yüksek oranda reaktif olan ve doğada doğal olarak oluşmayan yumuşak gümüş renkli bir metaldir. Doğada sert kaya birikintileri içindeki bileşikler ve tuz brinleri olarak oluşur.

Lityum ve kimyasal bileşikleri çok sayıda kimyasal ve teknik kullanımla sonuçlanan çok çeşitli endüstriyel uygulamalara sahiptir.

Bilinen en hafif metal aynı zamanda ruh halinizi de hafifletebilir. Lityum, atom numarası 3, birçok kullanımın bir ögesidir. Uçak imalatında ve belirli pillerde kullanılır.

Lityum, cep telefonlarını, dizüstü bilgisayarları ve tabletleri, elektrikli ve hibrit arabaları (EV) ve ızgara depolamasını içeren, batarya teknolojisindeki hızlanmanın önemli bir bileşenidir.

Tarihi gerçekler

Lityum kelimenin tam anlamıyla gösterişli bir keşif hikayesi var. Brezilyalı bir doğa bilimci ve devlet adamı Jozé Bonifácio de Andralda e Silva, Kraliyet Kimya Derneği'ne (RSC) göre 1790'larda İsveç adası Utö'deki mineral petalitini (LiAISi4O10) keşfetti. Mineral gri ila beyazdır, ancak ateşe atıldığında parlak kırmızı renkte yanar.

1817'de İsveçli kimyacı Johan August Arfwedson, petalitin önceden bilinmeyen bir element içerdiğini keşfetti. Metali tamamen izole edemedi, ancak tuzlarından birini izole etti. Adı, lityum, Yunanca "taş" kelimesi "lithos" dan geliyor.

Birinin lityum yalıtması 1855'e kadar sürdü: İngiliz kimyager Augustus Matthiessen ve Alman kimyager Robert Bunsen, elementi ayırmak için lityum klorürün içinden bir akım geçirdi.

Fiziksel özellikler

Jefferson Ulusal Lineer Hızlandırıcı Laboratuvarı'na göre, lityumun özellikleri şunlardır:

Atom numarası (çekirdekteki proton sayısı): 3
Atomik sembol (Elementlerin Periyodik Tablosunda): Li
Atom ağırlığı (atomun ortalama kütlesi): 6.941
Yoğunluk: santimetre küp başına 0.534 gram
Oda sıcaklığında faz: Katı
Erime noktası: 356.9 derece Fahrenheit (180.5 derece Santigrat)
Kaynama noktası: 2448 derece Fahrenheit (1342 santigrat derece)
İzotop sayısı (aynı elementin farklı sayıda nötron içeren atomları): 10; 2 kararlı
En yaygın izotoplar: Li-7 (yüzde 92,41 doğal bolluk), Li-6 (yüzde 7,59 doğal bolluk)

Beyin ve Lityum

Lityum birçok yönden özel bir metaldir. Hafif ve yumuşak - o kadar yumuşak ki bir mutfak bıçağıyla kesilebilir ve su üzerinde yüzecek kadar düşük yoğunlukludur. Aynı zamanda, tüm metallerin en düşük erime noktalarından ve yüksek bir kaynama noktasına sahip, geniş bir sıcaklık aralığında katıdır.

Diğer alkali metalleri gibi sodyum da lityum gösterişli biçimde suyla reaksiyona girer. Li ve H20 'nin kombinasyonu, tipik olarak kırmızı aleve geçen lityum hidroksit ve hidrojeni oluşturur.

Jefferson Laboratuvarı'na göre Lityum, Dünya kabuğunun yalnızca yüzde 0,0007'sini oluşturuyor ve sadece mineraller ve tuzlar içinde kilitli kalıyor. Bu tuzlar beyni değiştirme gücüne sahiptir: Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsüne göre, lityum tuzları Gıda ve İlaç İdaresi tarafından mani ve depresyon tedavisi için onaylanan ilk ilaçlardı.

Günümüzde lityum karbonat, en sık farmasötik olarak satılan bileşiktir. Hiç kimse tam olarak lityumun havayı dengelemek için nasıl çalıştığını bilmiyor. Çalışmalar sinir sistemi üzerinde çok sayıda etki göstermektedir. Örneğin 2008'de, Cell dergisinde araştırmacılar, lityumun nörotransmitter dopamin için bir reseptörün aktivitesini kesdiğini bildirdi. Ayrıca Biological Psychiatry dergisindeki bir 2011 araştırmasına göre (bu araştırmaya sıcak bir şekilde itiraz edilse de) beyin hacmini artıyor gibi görünüyor.

Solucanlar ile yapılan bir çalışmada, MIT'deki biyologlar, lityumun solucanın beynindeki kilit bir proteini inhibe ettiğini, kaçınma davranışına bağlı nöronların uykuda kaldığını tespit ettiler. Temel olarak, solucanlar, bu proteinsiz zararlı bakterilerden kaçınmayı bıraktı. Araştırmacılar 2016 yılında Current Biology dergisinde bildirilen, insanlarda çoğaltılması gereken bulgular, elementin beyindeki bazı nöronları susturduğunu ve sakinleştirici bir etkisi olabileceğini öne sürüyor.

Lityum hakkında daha fazla

Lityum-iyon piller dizüstü bilgisayarlar, telefonlar ve diğer dijital cihazlar için hafif, şarj edilebilir gücün anahtarıdır. ABD Jeolojik Araştırmaları'na göre, Arjantin ve Şili, artan talebi karşılamak için yalnızca 2014 yılında lityum üretimini yüzde 15 artırdılar. Dünya çapında, üretim o yıl yüzde 6 arttı.

Talep arttıkça, lityum ve diğer batarya bileşenleri olan kobalt, her ikisi de Almanya’daki Helmholtz Institute Ulm’daki Stefano Passerini ve Daniel Buchholz’in 2018’de dergide yayınlanan bu unsurların gelecekteki mevcudiyetlerine dair analizlerini anlatan bir açıklamada bulunduklarını söyledi. Doğa Değerlendirme Malzemeleri. Ayrıca, her ikisi de daha az politik olarak istikrarlı ülkelerde yoğunlaşmıştır, çalışma ortaya koydu. Bu nedenle araştırmacılar, toksik olmayan diğer elementlere dayalı yeni pil teknolojilerinin geliştirilmesini istedi.

USGS'ye göre, ABD'nin Nevada'da bir tane lityum madeni var. Şili ve Avustralya, dünyadaki en fazla lityum üretiyor.

İçme suyunda doğal olarak oluşan lityum, beyindeki lityumun rolünü vurgulayan bir 2009 çalışmasına göre, daha düşük intihar düzeyleriyle ilişkilidir. Ancak psikiyatristler, özellikle plasentadan geçebileceği ve gelişmekte olan fetüs üzerinde bilinmeyen etkileri olduğundan, yüksek dozlarda lityum reçetelemeye dikkat etmektedir.

Daha açık bir notta, öğe kutlama havai fişek gösterilerinin bir parçasıdır: Lityum ve stronsiyum tuzlarının bir karışımı, diğer bazı kimyasallarla birlikte, gösterinin parlak kırmızı rengini oluşturur.

İlişkili Konular
Altın Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yorumlar