Amerikyum Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Amerikyum, yüksek enerjili nötronlarla plütonyum bombardımanı ile üretilen radyoaktif bir metalik elementtir. Kuru havada yavaş yavaş kararır, ancak alkalilere karşı dayanıklıdır. Kurşundan daha yoğundur. En bilinen kullanımı ev tipi duman dedektörleridir. Amerikyum elementinin atom numarası 95 ve element sembolü Am. Amerika'nın şerefine adlandırılmıştır.

Sert bir element olan amerikyum, periyodik Tablonun 3. grubunda ve 6. ve 7. periyotlarda bulunabilen "Nadir Toprak Elementlerinden" biri olarak sınıflandırılmıştır. Nadir Toprak Elementleri, Lantanit ve Aktinit serilerindendir. Actinide serisindeki elementlerin çoğu sentetik veya insan yapımıdır.

Keşfi ve Tarihçesi Hakkında Gerçekler

Amerikyum ilk kez 1944 yılında ABD'de Glenn T. Seaborg, Leon O. Morgan, Ralph A. James ve Albert Ghiorso tarafından sentezlendi. İnsan yapımı bir elementtir.

Glenn T. Seaborg

Amerikalı bilim adamı Glenn T. Seaborg (1912 - 1999) "transuranium elementlerinin kimyasındaki keşifler" için 1951 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Glenn Seaborg, on yaşından onurunda seaborgium olarak adlandırılan on elementin keşfedilmesine ve izole edilmesine katkıda bulundu: plütonyum, amerikyum, küriyum, berkelyum, kaliforniyum, aynştaynyum, fermiyum, mendelevyum, nobelyum ve element 106. Glenn Seaborg ayrıca, akinoid serisinin, elementlerin periyodik tablosunda mevcut düzenlenmesine yol açan aktinit konseptini geliştirdi.

Kullanım Alanları

Duman dedektörleri ve radyografide kullanılmaktadır.

Özellikleri

Sembol: Am
Atom Numarası: 95
Atom Kütlesi: (243.0) amu
Erime Noktası: 994.0 ° C - 1267.15 ° K
Kaynama Noktası: 2607.0 ° C - 2880.15 ° K
Proton / Elektron Sayısı: 95
Nötron Sayısı: 148
Kristal yapısı: altıgen
Yoğunluk: 293 K: 13.6 g / cm3
Renk: bilinmeyen

İlişkili Konular
Altın nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?
Alüminyum nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?


Yorumlar