Alüminyum Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Alüminyum, yer kabuğunda en bol bulunan gümüş rengi beyaz, sünek metalik bir elementtir. Fakat sadece kombinasyon halinde, özellikle de boksitte bulunur.

Alüminyum, birçok gıdada düşük konsantrasyonlarda doğal olarak bulunur ve ayrıca birçok farmasötik ve içme suyunda bulunur. Alüminyum, toksik değildir (metal gibi) manyetik değildir ve kıvılcım çıkarmaz. Bu elementin Atom Numarası 13 ve Element Sembolü Al.

Alüminyumun Fiziksel Özellikleri

Alüminyum 640 ° 'de eriyen ve 2.68 yoğunluğa sahip, çok hafif kalay-beyaz bir metaldir. Sert ve güçlüdür ve sıklıkla tavlama ile ince folyolara sarılabilir. Telin belirli bir kesiti için Bakır kadar iyi olmasa da, iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir.

Kökeni / Alüminyum İsminin Anlamı

'Aluminium' ismi İngiliz kimyager Sir Humphry Davy (1778-1829) tarafından, beyazımsı bir mineral tuz olarak kabul edildiği için kelimenin tam anlamıyla acı tuz anlamına gelen Latince 'alümen' veya 'alum' kelimelerinden yola çıkılarak yazılmıştır.

Davy başlangıçta ona alumium (1812) adını verdi, ancak yayıncıları bunu ABD kelimesi olarak kalan alüminyum ile değiştirdi. İngiliz editörler sodyum, potasyum, vb. gibi diğer element isimleri ile daha iyi uyum sağlamak için ismini yine modern tercih edilen İngiliz şekli olan alüminyum ile değiştirdiler.

Periyodik Tablo Grubu ve Alüminyum Elemanın Sınıflandırılması

Öğeler fiziksel durumlarına göre (örneğin, Maddenin Halleri) gaz, katı veya sıvı olarak sınıflandırılabilir. Periyodik Tablonun 13, 14 ve 15. gruplarında bulunabilecek 'Diğer Metaller' bölümünde sınıflandırılmıştır. Bu elementlerin tümü katıdır, nispeten yüksek bir yoğunluğa sahiptir ve opaktır.

Alüminyum Elementin Keşfi ve Tarihçesi Hakkında Gerçekler

Alüminyum, Eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından, MÖ 100'e tarihlenebilecek şekilde kullanıldı. Eskiler tarafından adlandırılan şap, kesik ve yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için parlak kırmızı bir boya olarak ve ayrıca bir büzücü olarak kullanıldı. Sir Humphry Davy (1778-1829) kilin temeli olan alümina ile deney yaptı ve bu metalin çıkarılmasını denedi, ancak başarısız oldu. Bulgularını 1812 yılında, 'Alüminyum' adını verdiği Kimyasal Felsefe Elemanları adlı kitabında yayımladı.

Danimarkalı kimyager Hans Christian Oersted (1777-1851) tarafından 1825 yılında alüminyum klorürün azaltılmasıyla tanımlandı. 1827'de Friedrich Wohler tarafından, Sir Humphry Davy tarafından kullanılanlara benzer teknikler kullanılarak, elektroliz ve alüminyum klorür ve potasyum metal karışımının ısıtılmasıyla başarıyla izole edildi. Charles Martin Hall 1886'da bunun için bir patent aldı.

Alüminyum Elemanın Oluşumu

Alüminyum, oksijene olan yakınlığı nedeniyle serbest halde asla doğada meydana gelmez. Kombine formda, oksitler, silikatlar ve birkaç başka tuz olarak, hem kir hem de yaygın olarak dağılır, tüm kirlerin ve kireçtaşı ve kumtaşı hariç çoğu kayanın temel bir bileşenidir. Grönland'da bulunan cryolite (Na3AlF6) ve genellikle bir miktar demir hidroksit ile karıştırılan bir alüminyum hidroksit olan boksit, önemli minerallerdir. Alüminyumun yer kabuğunun yaklaşık % 8'ini oluşturduğu tahmin edilmektedir. Endüstride metal Alüminyum olarak adlandırılır, ancak kimyasal adı alüminyumdur.

Aluminyumun İlişkili Kullanım Alanları

Tencere, tava ve tencereler, çatal bıçak takımları, soda kutuları, araba parçaları, tekne ve gemi üretimi, boya tüpleri, uçaklardaki bileşenler, bir oksit olarak aşındırıcı...

Londra - Eros Heykeli
Londra'daki Piccadilly Circus'taki Eros'u içeren heykeller. Dünyada ilk alüminyumdan yapılan heykel, bronz bir fıskiye üzerine kurulmuştu.

İlişkili Konular

Periyodik Tablo
Altın Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır

Yorumlar