Gümüş Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Gümüş, Eski zamanlarda keşfedildi ve eski Güney Amerikalılar, Asyalılar, Mısırlılar, Yunanlılar, Romalılar ve Çinliler tarafından kullanıldı. İncil'de belirtilmiştir. Gümüş, “Antik Metaller” denilen metallerden biridir.

Antik 'Antik Metaller' yaklaşık keşif ve kullanım tarihleriyle birlikte Altın (MÖ 6000), Bakır (MÖ 9000), Gümüş (MÖ 4000), Kurşun (MÖ 6400), Kalay (MÖ 3000), Demir (1MÖ 500) ve Merkür (MÖ 1500).

Metallerin en yüksek termal ve elektriksel iletkenliğine sahip, ancak hem arındırıcı olmayan hem de argeit gibi cevherlerde meydana gelen, metallerin en yüksek termal ve elektrik iletkenliğine sahip olan parlak beyaz, sünek, dövülebilir bir metalik element, ancak bunun büyük maliyeti, elektriksel amaçlar için yaygın olarak kullanılmasını engellemektedir. Gümüş en kıt unsurlardan biridir.

Günümüzde kullanılan çoğu gümüş cevherlerinden elde edilmektedir.

Önde gelen üreticiler Meksika, ABD, Rusya, Avustralya ve Kanada'dır. Gümüş, oluşum doğasına bağlı olarak, ancak özellikle kurşun ve bakırın rafine edilmesiyle bağlantılı olarak çeşitli şekillerde hazırlanır. Mücevherat, sofra takımı ve diğer süs eşyaları için çok değerlidir ve eşkenarlik, fotoğrafçılık, dişçilik ve lehimleme alaşımlarında, elektrik kontaklarında ve basılı devrelerde kullanılır. Bu elementin Atom Numarası 47 ve Element Sembolü Ag'dir.

Kökeni / Gümüş İsminin Anlamı

Bu isim Eski İngiliz Anglo-Saxon kelimesinden 'seolfor' kelimesinden geliyor ve gümüş anlamına geliyor. Symbol Origin, gümüş anlamına gelen Latince 'argentum' kelimesindendir. Arjantin bu değerli metal için seçildi. Gümüş, bir zamanlar Altın ve Platinum da içeren 'Noble Metal'lerden biri olarak anılıyordu. Soylulara aristokrasi ile uzun süredir bağlı oldukları için Soylu Metaller deniyordu.

Gümüşün Sınıflandırılması

Gümüş, Periyodik Tablodaki 3-12. Gruplarda yer alan "Geçiş Metal" olarak sınıflandırılmaktadır. Periyodik Tablodaki tüm elementlerin yaklaşık % 75'i Metaller Listesinde detaylandırılmış metaller olarak sınıflandırılmıştır. Geçiş Metalleri olarak sınıflandırılan elemanlar genellikle sünek, dövülebilir ve elektrik ve ısı iletebilecek şekilde tanımlanır.

Gümüşün Özellikleri

Yüksek parlaklıkta bir ağır metal ve özellikle iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir. Gümüş, ağır, oldukça yumuşak, beyaz bir metaldir, çok yumuşak ve dövülebilirdir ve yüksek bir cila alabilmektedir. Isı ve elektrik iletkeni olarak diğer tüm metalleri aşıyor, ancak bu tür amaçlar için kapsamlı kullanım bulmak için çok pahalı. Bakır (961 °) 'den biraz daha düşük bir sıcaklıkta erir. Diğer ağır metallerle kolayca alaşımlanır ve az miktarda bakırın, % 8 ila 10'unun az miktarda bakırının kullanılması için kullanılması durumunda sertlik sağlamak üzere neredeyse her zaman onunla eritilir.

Su veya hava ile etki etmez, ancak zamanla oldukça siyah renge dönerek kükürt bileşikleriyle temas ettiğinde hızla kararır.

Gümüş Elementin Oluşumu

Gümüş, kararsız halde küçük miktarlarda bulunur; ancak genellikle, sülfür ile kombinasyon halinde, ya sülfür (Ag2S) veya diğer sülfürlerin, özellikle de Kurşun ve bakırın küçük bir bileşeni olarak oluşur. Ayrıca Altın ile alaşımlı bulunur. Gümüş doğada serbest halde bir dereceye kadar meydana gelir, ancak genellikle bir sülfit olarak bulunur. Gümüş cevheri azaltılması kolaydır.

Gümüş cevheri doğal formda bulunur. Diğer ana gümüş kaynakları bakır, bakır-nikel, altın, kurşun ve kurşun-çinko cevherleridir. Kanada, Meksika, Peru, Avustralya ve ABD'de bulundu.

Kullanım Alanları 

Bu değerli metal, para basma, takı, sofra takımı, diş alaşımları, tıp ve sağlık, patlayıcılar ve fotoğrafçılıkta kullanılır.

Gümüş, tıpta kostik, büzücü ve antiseptik etkileri için de kullanılmaktadır.

Fiziksel Özellikleri

Özellikleri
Elemanın Sembolü: Ag
Atom Numarası: 47
Atom Kütlesi: 107.8682 amu
Erime Noktası: 961.93 ° C - 1235.08 ° K
Kaynama Noktası: 2212.0 ° C - 2485.15 ° K
Proton / Elektron Sayısı: 47
Nötron sayısı: 61
Kristal Yapı: Kübik
Yoğunluk: 293 K: 10.5 g / cm3
Gümüş Rengi: parlak beyaz - gümüş

İlişkili Konular



Yorumlar