Toryum Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Toryum, minerallerde bir araya gelen ve genellikle nadir topraklarla ilişkili olan radyoaktif bir metalik element. Saf olduğunda, toryum havaya dayanıklı ve parlaklığını birkaç ay koruyan gümüşi beyaz bir metaldir.

Havada ısıtıldığında, toryum dönüşleri tutuşup beyaz bir ışıkla parlak bir şekilde yanar. Magnezyum'da, Tungsten telini kaplamak ve metalurji endüstrileri için refrakter malzemelerin imalatında toryum alaşım elementi olarak kullanılır. Bu elementin Atom Numarası 90 ve Element Sembolü Th'dir.

Toryum, adını İskandinav Savaş Tanrısı Thor'dan almıştır.

Bu element, aktinit serisinde, periyodik tablonun 3. grubunda ve 6. ve 7. periyotlarda bulunabilen "Nadir Toprak Elementlerinden" biri olarak sınıflandırılır. Nadir Toprak Elementleri, Lantanit ve Aktinit serilerindendir. Aktinit serisindeki elementlerin çoğu sentetik veya insan yapımıdır. Periyodik Tablodaki tüm elementlerin yaklaşık% 75'i Metaller Listesinde detaylandırılmış metaller olarak sınıflandırılmıştır.

Toryum Elementinin Keşfi ve Tarihçesi

Thorium, 1828'de İsveç'te Jons Jacob Berzelius tarafından keşfedildi.

Toryum Elementinin Oluşumu

Monazit, toryumun birincil kaynağıdır.

Kullanım Alanları

Toryum bileşiklerinden biri olan toryum oksidin (ThO2) birçok kullanımı vardır. Öncelikle Welsbach mantosu olarak bilinen bir fener mantosunda kullanılır. Ayrıca yaklaşık% 1 seryum oksit içeren bu manto, bir gaz alevi ile ısıtıldığında parlak beyaz bir ışıkla parlıyor. Thorium oksit, yaklaşık 3300 ° C olan çok yüksek bir erime noktasına sahiptir ve yüksek sıcaklıkta potalar yapmak için kullanılır. Thorium oksit ayrıca, yüksek kaliteli kamera lensleri yapmak için kullanılan yüksek bir kırılma indisine sahip cam yapımında da kullanılır. Toryum oksit, sülfürik asit (H2S04) üretiminde, petrol ürünlerinin parçalanmasında ve amonyağın (NH3) nitrik aside (HN03) dönüştürülmesinde katalizör olarak kullanılır.

Güncel Araştırma

Toryumu nükleer yakıt olarak kullanmaya yönelik çok sayıda araştırma yapılacaktır. Kraliyet Kimya Derneği’nden bir makaleye göre, nükleer reaktörlerde kullanılan toryum uranyum kullanmaya göre birçok fayda sağlıyor:

Toryum, uranyumdan üç ila dört kat daha fazladır.
Toryum uranyumdan daha kolay çıkarılır.
Sıvı florür toryum reaktörlerinde (LFTR), uranyum tarafından desteklenen reaktörlere kıyasla çok az atık vardır.
LFTR'ler, halihazırda ihtiyaç duyulan atmosferik basıncın 150 ila 160 katı yerine atmosferik basınçta çalışır.
Toryum uranyumdan daha az radyoaktifdir.

Fiziksel Özellikleri

Sembolü: Th
Atomik toryum sayısı: 90
Atom Kütlesi: 232.0381 amu
Erime Noktası: 1750.0 ° C - 2023.15 ° K
Kaynama Noktası: 4790.0 ° C - 5063.15 ° K
Toryumdaki Proton / Elektron Sayısı: 90
Toryumdaki Nötron Sayısı: 142
Kristal Yapı: Kübik
Yoğunluk: 293 K: 11.72 g / cm3
Toryumun Rengi: Simli

İlişkili Konular
Altın Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Bor Nedir? Nerelerde Kullanılır?




Yorumlar