Hidrojen Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Hidrojen, renksiz, yüksek derecede yanıcı bir gazdır. Tüm gazların en hafifi ve evrendeki en bol bulunan elementtir. Sentetik amonyak ve metanol üretiminde, petrol rafinerisinde, organik maddelerin hidrojenasyonunda, oksi-hidrojen torçlarında ve roket yakıtlarında kullanılır.

Hidrojen, suyun ve tüm organik maddelerin ana bileşiklerinden biridir ve evrenin her tarafında yaygın olarak yayılmıştır. Bu elementin Atom Numarası 1 ve Element Sembolü H'dir. Hidrojen atomu, bir birim pozitif yük ve bir elektron içeren bir çekirdek tarafından oluşturulur.

Hidrojen adı, "su" anlamına gelen Yunanca "hidros" kelimesinden türetilmiştir. "Hidrojen", oksijene maruz kaldığında su oluşturduğundan "üretmek" anlamına gelir.

Periyodik Tablo Grubu ve Hidrojen Elementinin Sınıflandırılması

Hidrojen, Periyodik Tablonun 14, 15 ve 16. gruplarında bulunabilen 'Metal Dışı' bölümünde bir element olarak sınıflandırılmıştır. Metalik olmayan elementler, oda sıcaklığında, maddenin üç durumundan ikisinde bulunur: gazlar (Oksijen, Hidrojen ve Azot) ve katılar (Karbon, Fosfor, Sülfür ve Selenyum).

Hidrojenin Keşfi

Hidrojen, 1776 yılında Henry Cavendish tarafından keşfedildi, ancak 1500 civarında Paracelsus, Robert Boyle ve Joseph Priestley, üretimini metallerle güçlü asitlerle reaksiyona sokarak gözlemledi. Hidrojen elementi, ilk olarak, 1766'da saf bir halde edinen ve aralarında uzun süredir bilinen diğer yanıcı havalardan veya gazlardan farklı olduğunu gösteren İngiliz araştırmacı Cavendish tarafından belirgin bir madde olarak tanındı. Cavendish, Hidrojeni "yanıcı hava" olarak nitelendirdi.

Hidrojen Elementinin Keşfi Tarihçesi Hakkında Gerçekler

Antoine Lavoisier, elemana adını verdi ve suyun, hidrojen ve oksijenden oluştuğunu kanıtladı.

Antoine Lavoisier

Antoine Lavoisier, kantitatif deneylere gösterdiği özenle, yanmanın gerçek doğasını göstermesi ve 1787'de kimyasal maddelerin isimlendirilmesi ve gruplandırılmasına bir sistem kazandırmasıyla ünlüydü. Lavoisier, Fransız Devrimi sırasında 1794'te idam edildi.

Hidrojen Elementinin Oluşumu

Hidrojen, evrendeki en bol bulunan elementtir.
Kütlece normal maddenin% 75'ine ve atom sayısındaki% 90'ın üzerine çıkar.
Yıldızlarda ve dev gaz gezegenlerinde bol miktarda bulunur.
Havadan on dört buçuk kat daha hafif.
Bu element için dünyadaki en yaygın kaynak, iki kısım hidrojen ila bir kısım oksijenden (H20) oluşan sudur.

Kullanım Alanları

Gübreler üretmek için amonyak üretimi ile hava araçlarını kaldırmak için kullanılır. Roket yakıtı, metanol ve hidroklorik asit üretiminde de kullanılmaktadır. Hidrojen izotoplarının nükleer füzyonundan kaynaklanan Hidrojen bombası üretilir.

Fiziksel Özellikleri

Sembolü: H
Atom Numarası: 1
Atom Ağırlığı 1.0079
Erime Noktası: 259.14 ° C
Kaynama Noktası: 252.87 ° C
Renk: renksiz

İlişkili Konular
Azot Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Lityum Nedir? Nerelerde Kullanılır?



Yorumlar