London Times, İtalya'nın zeytinyağı stoklarının nisan ayına kadar tükeneceğini bildirdi. İtalyan çiftçilik lobisi Coldiretti, yerli zeytin hasadının son sonbaharda yüzde 57 azalarak 185 bin ton olarak gerçekleştiğini, bunun son 25 yılın en kötü hasadı olduğunu açıkladı.
Coldiretti, "İtalyan sızma zeytinyağı tüketme şansını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız, bu da ekonomi, iş, sağlık ve kırsal bölge üzerinde felakete neden olacak." açıklamasını yaptı.
Mevsin dışı hava olaylarının yanı sıra, geçen yıl İtalya'da böcekle bulaşan bir bakteri zeytin ağaçlarını perişan etti. Times raporuna göre, Xylella fastidiosa bakterisi, antik zeytinliklerin ulusal üretiminin yüzde 65'ini ürettiği Puglia'nın güney bölgesini taradı. Zeytin fiyatları Ocak ayında yüzde 31 arttı ve bu durum üreticilerde şişelerini Tunus'tan gelen düşük kaliteli zeytinyağı ile doldurma korkusu yarattı.
Times'ın raporuna göre, İtalya on yılların en kötü hasatını geçirirken, İspanya'nın üretimi önemli oranda artış gösterdi.
İtalya’nın üretimi yüzde 50, Yunanistan'ınki yüzde 35 ve Portekiz'inki yüzde 20 oranında azalırken, İspanya’nın bu yılki zeytinyağı üretiminin yüzde 25'lik bir artışla yaklaşık 1.8 milyon tona ulaşması bekleniyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün son istatistiklerine göre, dünya çapında 2017 yılında 20.8 milyon ton zeytin üretildi. İlk beş ülke, dünya zeytinlerinin yüzde 70'inden fazlasını üretti.
1) İspanya: 6,6 milyon ton
2) Yunanistan: 2,7 milyon ton
3) İtalya: 2,6 milyon ton
4) Türkiye: 2,1 milyon ton
5) Fas: 1 milyon ton
Uluslararası Zeytin Konseyi verileri, 2018/2019 sezonunda dünya çapında 3,1 milyon ton zeytinyağı üretildiğini gösteriyor. (Bu rakamlar, yukarıdaki Olive Oil Times'da belirtilenlerden biraz farklıdır.)
İlk beş zeytinyağı üreticisi:
1) İspanya: 1,6 milyon ton
2) İtalya: 265.000 ton
3) Yunanistan: 225.000 ton
4) Fas: 200.000 ton
5) Türkiye: 183.000 ton
Zeytinyağı hasatı son birkaç yılda sorun yaşadı. İspanya ve İtalya'da kötü hava koşulları 2017'de kıtlıklara ve fiyat artışlarına yol açtı.
Coldiretti, "İtalyan sızma zeytinyağı tüketme şansını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız, bu da ekonomi, iş, sağlık ve kırsal bölge üzerinde felakete neden olacak." açıklamasını yaptı.
Mevsin dışı hava olaylarının yanı sıra, geçen yıl İtalya'da böcekle bulaşan bir bakteri zeytin ağaçlarını perişan etti. Times raporuna göre, Xylella fastidiosa bakterisi, antik zeytinliklerin ulusal üretiminin yüzde 65'ini ürettiği Puglia'nın güney bölgesini taradı. Zeytin fiyatları Ocak ayında yüzde 31 arttı ve bu durum üreticilerde şişelerini Tunus'tan gelen düşük kaliteli zeytinyağı ile doldurma korkusu yarattı.
Times'ın raporuna göre, İtalya on yılların en kötü hasatını geçirirken, İspanya'nın üretimi önemli oranda artış gösterdi.
İtalya’nın üretimi yüzde 50, Yunanistan'ınki yüzde 35 ve Portekiz'inki yüzde 20 oranında azalırken, İspanya’nın bu yılki zeytinyağı üretiminin yüzde 25'lik bir artışla yaklaşık 1.8 milyon tona ulaşması bekleniyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün son istatistiklerine göre, dünya çapında 2017 yılında 20.8 milyon ton zeytin üretildi. İlk beş ülke, dünya zeytinlerinin yüzde 70'inden fazlasını üretti.
1) İspanya: 6,6 milyon ton
2) Yunanistan: 2,7 milyon ton
3) İtalya: 2,6 milyon ton
4) Türkiye: 2,1 milyon ton
5) Fas: 1 milyon ton
Uluslararası Zeytin Konseyi verileri, 2018/2019 sezonunda dünya çapında 3,1 milyon ton zeytinyağı üretildiğini gösteriyor. (Bu rakamlar, yukarıdaki Olive Oil Times'da belirtilenlerden biraz farklıdır.)
İlk beş zeytinyağı üreticisi:
1) İspanya: 1,6 milyon ton
2) İtalya: 265.000 ton
3) Yunanistan: 225.000 ton
4) Fas: 200.000 ton
5) Türkiye: 183.000 ton
Zeytinyağı hasatı son birkaç yılda sorun yaşadı. İspanya ve İtalya'da kötü hava koşulları 2017'de kıtlıklara ve fiyat artışlarına yol açtı.
Yorumlar
Yorum Gönder