Akdeniz'de Turizm ve Türkiye


Bacasız sanayi olarak anılan turizm, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomik sektörlerinden biri haline geldi, sosyo-ekonomik ilerleme için kilit bir faktör ve birçok ülke için kilit bir gelir kaynağı oldu. 

Akdeniz bölgesi, zengin tarihi ve eşsiz doğal güzelliği ile dünyanın başta gelen turizm bölgeleri arasında yer alıyor.

BM'nin 2017 verilerine göre, Türkiye'nin 37 milyonu aşan turist sayısıyla 20 ülkenin yer aldığı Akdeniz bölgesinin en popüler dördüncü turizm destinasyonu olduğunu görülüyor.

Akdeniz bölgesinde ülkelerin nüfusunun toplamı 504 milyonu geçiyor. Bölge 2017'de nüfusunun üçte ikisini aşkın turisti (357 milyon) ağırlamış ve 290 milyar dolar turizm geliri elde etmiş.

Fransa, yaklaşık 87 milyon turist ve 70 milyar dolarlık gelirle bu alanda ilk sırada yer alıyor.

37 milyon turist çekerek yaklaşık 32 milyar dolarlık gelir elde eden Türkiye, ikinci İspanya ve üçüncü İtalya'nın ardından dördüncü sırada yer alıyor.

- Turist başına harcama ve 2019 hedefleri

Turizm verilerinin analizinde önemli bir gösterge olan turist başına harcama Akdeniz bölgesi için 2017'de 812 dolar olarak gerçekleşmiş.

Nitelikli turist çekme konusunda ise ilk sırayı ülke gelen her bir turist başına ortalam harcamanın 4 bin 354 dolar olduğu Lübnan alıyor. Bu ülkeyi 2 bin 95 dolarla İsrail, bin 58 dolarla Mısır takip ediyor.

Türkiye, turist başına 847 dolarla bölge ortalamasının üzerinde bir gelire sahip olmuş. Toplam turizm gelirinde Türkiye'nin önünde yer alan Fransa (804 dolar9, İspanya (836 dolar) ve İtalya (761 dolar), kişi başına turist harcamasında ise Türkiye'nin ardında bulunuyor.

Ülke olarak içerisinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte turizm bizim için ihmal edilemeyecek, ötelenemeyecek bir öneme sahip. Bu yıl hedeflenen 50 milyon turist rakamına ulaşır ve turist başına bin dolarlık harcamayı yakalarsak 2019'u 50 milyar dolar turizm geliriyle kapatırız. Yıllık mal ihracatımızın 170-180 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde bu gerçekten muazzam bir rakam...

Tablo: Akdeniz ülkeleri ve turizm gelirleri

Kaynak: Birleşmiş Milletler

Yorumlar