Arsenik Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Arsenik, yer kabuğunda bulunan kristalimsi bir metaloiddir, ancak serbest halde oldukça nadirdir. Element tipik olarak Mineraller Eğitim Koalisyonuna göre arsenopirit, realgar ve orpiment gibi minerallerde bulunur.

Arsenik kelimesi, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'na göre, Yunanlıların "arsenikon" olarak kabul ettiği "sarı orpiment" anlamına gelen Farsça "zarnikh" kelimesinden geliyor. Bu kelime ayrıca "eril" veya "güçlü" anlamına gelen Yunanca "arsenikos" kelimesiyle de ilgilidir. Latince kelime "arsenicum" oldu.

Roma İmparatorluğu zamanından Viktorya dönemine kadar, arsenik "zehirlerin kralı" ve "kralların zehiri" olarak kabul edildi. Tarih, hem arsenik kokusuz, tatsız bileşiklerini kullanarak kişisel kazanç için suikastler yapan hem telif hem de ortakların hesaplarıyla doludur.

Arsenik bileşiklerinin erken Çin, Yunan ve Mısır medeniyetleri tarafından çıkarılmış olmasına rağmen, arsenikin kendisinin ilk kez 1250'de bir Alman simyacı olan Albertus Magnus tarafından tanımlandığına inanılıyor. Arsenik doğada serbest olarak bulunur, ancak en çok mineralik arsenopiritlerde bulunur. Bugün, çoğu ticari arsenik arsenopiritin ısıtılmasıyla elde edilir.

Arsenik ve bileşikleri zehirlidir. Fare zehiri ve bazı böcek ilaçlarını yapmak için kullanılmışlardır. Transistör yapımı için az miktarda arsenik germanyum ilave edilir. Galyum arsenit (GaA'lar) doğrudan elektrikten lazer ışığı üretebilir.

Arsenik'in kaynama noktası, erime noktasından düşüktür. Bunun nedeni, bu iki sıcaklığın farklı atmosferik basınçlarda ölçülmesidir. Standart atmosferik basınçta ısıtıldığında, arsenik doğrudan bir katıdan gaza dönüşür veya 887 K sıcaklıkta süblimasyon yapar. Sıvı arsenik oluşturmak için atmosferik basınç arttırılmalıdır. Standart atmosferik basıncın 28 katında, arsenik 1090 K sıcaklıkta erir. 28 atmosfer basıncında da ölçülürse, arsenik kaynama noktası beklediğiniz gibi erime noktasından yüksek olacaktır.

Arsenik birkaç form veya allotropa sahiptir. En yaygın metalik gri, ardından sarı ve siyahtır. Endüstride kullanılan tek form olan gri arsenik, üçü arasında en sağlam ve en güçlü elektrik iletkenidir.

Elementlerin periyodik tablosunda, arsenik No. 33'tür. Bir arsenik atomunun dış kabuğunda beş değerlik elektronu olan 33 elektron ve 33 proton vardır.

Özellikler

Atom Numarası: 33
Atom Ağırlığı: 74.921595
Erime Noktası: 1090 K (817 ° C veya 1503 ° F)
Kaynama Noktası: 887 K (614 ° C veya 1137 ° F)
Yoğunluk: Santimetre küp başına 5.776 gram
Oda sıcaklığında faz: katı
Eleman Sınıflandırması: Yarı metal
Dönem Sayısı: 4 Grup Numarası: 15 Grup Adı: Pnictogen

Tarımsal kullanım

Arsenik çok güçlü bir toksin olduğundan, 20. yüzyılın başlarında ABD hükümetinin yanı sıra çiftçiler de, kemirgen zehirleri yapmanın ve böcek ilacı üründen uzaklaştırmanın iyi bir fikir olacağına inanıyordu. Bu kanserojen kimyasalın gıda arzı üzerine püskürtülmesinin ne kadar korkunç bir fikir olduğunu herkesin fark etmesi birkaç on yıl aldı. The Lead Group, Inc.’e göre 1980’lerde, bu arsenik böcek ilaçlarının tümü nihayet yasaklandı, ancak kalıntıların bazıları bugün toprakta kalıyor.

1940'lı yıllardan itibaren, kromlanmış bakır arsenat (CCA) gibi arsenikle muamele edilmiş ahşap koruyucuları kereste içinde çürümeyi önlemek için yaygın olarak kullanılmıştır. EPA'ya göre, bu koruyucular hala resmi olarak yasaklanmamış olsa da, üreticiler 2003 yılında arsenikle işlenmiş ağaç ürünlerinin üretimini gönüllü olarak durdurdu.

Tıbbi kullanım

1786'da Thomas Fowler adında bir İngiliz doktor, Fowler'in çözümü olarak bilinen arsenik esaslı, tonik tedavi tonikini sundu. Tonik, sedef hastalığı gibi cilt durumlarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmıştır. Ne yazık ki, ürünü kullanan kişilerin, özellikle çözümün uygulandığı noktada, kanser geliştirme riski çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Dartmouth College'a göre kullanımı 1930'lar ve 1950'ler arasında sona erdi.

1910'da Alman farmakolog Paul Ehrlich, aynı zamanda endemik ve tedavi edilemeyen bir hastalık olan sifiliz tedavisi için arsenikamin olarak da bilinen arsenik bazlı ilaç Salvarsan'ı geliştirdi. Chemical & Engineering News'e göre, ilaç inanılmaz derecede etkiliydi ve penisilin 1940'larda mevcut oluncaya kadar frengi tedavisinde en iyi ilaç olarak kaldı.

Ehrlich'in Salvarsan gelişimi, hedeflenen kemoterapiye doğru ilk adımdı. Bugün, arsenik trioksit, Stanton'a göre akut promyelositik lösemili insanları tedavi etmek için kullanılan çok etkili bir ilaçtır.

Endüstriyel kullanım

Arsenik bazen daha sert, daha dayanıklı bir metal oluşturmak üzere kurşunla alaşımlanır. Bazı kullanım alanları arasında araba aküleri ve mermiler bulunur. Yakın zamana kadar, arsenik cam yapımında yaygın olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, EPA ve çevrecilerden gelen baskı nedeniyle, çoğu cam üreticisi arsenik kullanarak yavaşladı veya durdu.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'na göre:

Arsenik, transistörler gibi katı hal cihazları için sık sık doping maddesi olarak kullanılır.
Galyum arsenit, elektriği tutarlı ışığa dönüştüren lazerlerde kullanılır.
Paris yeşili, kalsiyum arsenat ve kurşun arsenat gibi arsenik bileşikleri böcek öldürücü olarak ve diğer zehirlerde kullanılmıştır.
Arsenik, pirotekniklerde aleve ilave renk vermek için kullanılır.
Arsenik, kurşun atış küreseliğini geliştirir.

İlişkili Konular
Elementlerin Periyodik Tablosu
Altın Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?


Yorumlar