Uluslararası Kuruluşlar



     Uluslararası bir organizasyon, birden fazla ülkeden üyeleri içeren organizasyondur. Bazı uluslararası kuruluşlar çok büyük, bazıları da küçüktür. Bu organizasyınların hepsi belli bir amaca odaklanmıştır.

     Birçok uluslararası kuruluş hükümetler arasıdır. Hükümetlerarası kuruluşlar, birden fazla hükümet olarak uluslararası bir örgütlenme oluşturur. Dünyada 300'den fazla hükümetlerarası kuruluş var.

     Birleşmiş Milletler (BM) en büyük ve en bilinen hükümetlerarası organizasyondur. 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sonunda hükümetler gelecekteki savaşlardan kaçınmak için BM'yi kurdular.

     BM’nin temel amacı barışı korumaktır. Bir BM barış gücü misyonu, Çatışmakta olan ülke veya bölgelerde BM'nin temsilcileri bulunur. BM şu anda tüm dünyada barışı koruma misyonlarına sahip. Sudan, Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti ülkelerinde, BM barış gücü Darfur olarak bilinen bölgedeki çatışmayı izliyor. Akdeniz'in Kıbrıs adası ülkesinde BM barış gücü, Yunanistan ile Türkiye arasındaki adaya yönelik iddialar arasındaki anlaşmazlıktaki tampon bölgeyi denetliyor.

     Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Bankası gibi birkaç uzman alt gruba sahip. DSÖ, uluslararası sağlık konularında yön vermekten, standartları belirlemekten ve hükümetlerin karar vermesi için bilgi vermekten sorumludur. Örneğin, WHO 2009 yılında domuz gribi salgını sırasında önderlik etti. Grip yayılımının izini sürdü, kimlerin aşı alması gerektiği konusunda tavsiyeler sundu ve insanlara nasıl hasta olmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi.

     Dünya Bankası uluslar için bir bankadır, insanlar için değil. Dünya Bankası iki ayrı gruba sahiptir. Bir grup, Uluslararası Kalkınma Derneği, dünyanın en fakir ülkelerine kredi sağlıyor. Diğer grup, Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası, gelişmekte olan ülkelere kredi vermektedir.

     BM ayrıca kültür (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)), adalet ve hukuk (Uluslararası Adalet Divanı (ICJ)) ve göç (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)) üzerine odaklanmış gruplara sahiptir. Alt grupların her birinin merkezi farklı bir yerde. BM'nin ana ofisleri New York'ta bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün genel merkezi İsviçre Cenevre'dedir. Dünya Bankası Washington, D.C. merkezlidir. Uluslararası Adalet Divanı Lahey, Hollanda'dadır. Dünyanın çoğu ülkesi BM ve alt gruplarına dahildir.

     Birçok ülke askeri, ekonomik veya politik amaçlarla bölgesel çok ülkeli organizasyonlar oluşturur. Örneğin, ABD, Kanada ve birçok Avrupa ülkesi ile Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) üyedir. NATO bir savunma örgütüdür, yani bu ülkeler çatışma zamanlarında birbirlerine destek sözü verdiler.

     Diğer hükümetler arası kuruluşlar ticarete dayanmaktadır. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), büyük miktarda petrol ihraç eden 12 ülkeden oluşan bir gruptur. OPEC, Orta Doğu'da, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan gibi birçok üyeyi içermektedir. Bununla birlikte Nijerya gibi Afrika ülkeleri ve Venezuela gibi Güney Amerika ülkeleri de OPEC üyesidir. OPEC üyeleri, petrol kullanımı ve fiyatları ile ilgili sorunları çözmek için düzenli olarak toplanmaktadır.
   
     Uluslararası Kuruluşların Listesi


     Uluslararası Takas Bankası (BIS)
     Avrupa Merkez Bankası (ECB)
     Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
     Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)
     Uluslararası Para Fonu (IMF)
     Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU)
     Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)
     Paris 21 (P21)
     Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT)
     Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD)
     Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)
     Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (UNECA)
     Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE)
     Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (UNECLAC)
     Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCWA)
     Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)
     Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (BM-Habitat)
     Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO)
     Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçlar Ofisi (UNODC)
     Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü (UNSD)
     Dünya Bankası (WB)
     Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
     Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)
     Dünya Ticaret Örgütü (WTO)
     Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)
     Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC)

Yorumlar