Yılda 1,3 Milyar Ton Yemek İsraf Ediliyor

Uluslararası Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), dünyada her yıl 1,3 milyar ton yemeğin israf edildiğini açıkladı.

Tatiller, diyet mesünü terk etmek ve sevilen yemeklerden fazla tatmak için harika bir zamandır. Ancak, dünyanın bazı bölgelerinde, tatiller aşırı yemek yeme ve yemek israfı ile eşanlamlı hale geldi.

Genel olarak, dünyada üretilen tüm yiyeceklerin üçte biri kaybedilmekte veya israf edilmektedir. Bu yılda 1,3 milyar tonu buluyor. Yenilmediğinde israf olan tek yemek değil, onu hazırlamak için kullanılan tüm kaynaklar (su, yağ, tohum) ile para ve emek de zayi olur.

FAO, yemek atıklarını nasıl önlenebileceğiyle ilgili şu 6 altı ipucunu veriyor:

İşte tatil yemek israfını nasıl önleyeceğiniz ve azaltacağınızla ilgili altı ipucu:

1- Gerçekçi olun - Önceden plan yapın ve sadece 5 kişi akşam yemeğine geliyorsa 50 kişilik yemek hazırlamayın.

2- Artıkları dondurun veya konuklara verin. - Çok fazla yemek pişirirseniz, konukları yanlarında bir şeyler almaya teşvik edin. Geride kalan ne olursa olsun, hemen bir gün daha dondurucuya koyun. Genel olarak, yiyecekler iki saatten daha uzun bir süre oda sıcaklığında bırakılmamalıdır.

3- Artık yiyecekleri ertesi gün öğlen veya akşam yemeğine dönüştürün - Artıkları kullanmak için internette birçok yaratıcı tarif var. Aslında, güveç, gulaş, yağlı mantar ve panzanella gibi çeşitli yemekler meyve, sebze ve hatta fazla ekmek tüketmeme arzusundan başlamıştır. Artıkları buzdolabında sakladığınızdan ve en kısa zamanda kullandığınızdan emin olun.

4- Yeni bir şeyler yapmadan önce yemek artıklarını bitirin - Her öğün için farklı şeyler yapma içgüdüsü oldukça yaygındır, ancak yeni bir yemek pişirmeden önce, daha önce hazırlanmak için hala hazırlanmış ve hala güvenli bir şeyler olup olmadığına bakın. Alternatif olarak eski artıklarınızı yeni bir tabağa alın. Sadece yiyecekleri tekrar ısıtmaktan ve daha sonra tekrar buzdolabına koymaktan kaçınmayı unutmayın.

5- Konukların kendilerine hizmet etmelerine izin verin. Ev sahibi birisinin ne kadar yemek yemek istediğini doğru bir şekilde ölçemez ve genellikle tabağa çok fazla yemek doldurur. Konukların kendilerine hizmet etmelerine izin vermek, yemek istedikleri miktarı seçebilecekleri anlamına gelir.

6- Kullanmadıklarınızı bağışlayın - Fazladan teneke kutu, kurutulmuş eşya veya bağışlanabilecek diğer bozulmaz yiyecek satın alırsanız, bu yiyecekleri mutlu bir şekilde kabul eden birçok yerel yardım kuruluşu vardır. Bağışları kabul eden yakınlarınız için interneti kontrol edin.

Yorumlar