Sağlık Maliyetleri Avrupalının Belini Büküyor

Avrupa Birliği'ndeki (AB) insanların yarısından fazlası (% 55), bireysel sağlık hizmetleri için ödemek zorunda oldukları miktarın finansal bir yük teşkil etmediğini bildirdi. Öte yandan, % 34'ü sağlık bakım maliyetlerinin bir miktar finansal yük oluşturduğunu, % 11'i ise bunun ağır bir mali yük olduğunu belirtti.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (EUROSTAT) açıkladığı verilere göre, AB düzeyinde, tıbbi bakımın algılanan mali yükü, 65 yaş ve üstü en az bir kişiyi içeren iki kişilik hanelerde yaşayanlar için en büyüktü (bu hanelerde yaşayan kişilerin% 13'ü tıbbi bakımın yüksek mali yük olduğunu bildirdi).

Tek kişilik hanelerde (% 12), bağımlı çocuğu olmayan hanelerde (% 12), iki yetişkin hanede ve bağımlı çocuğu olan hanelerde (her ikisi de % 10) yaşayanlar sağlık hizmetlerinin bütçeleri üzerinde büyük bir yük olduğunu bildirmiştir.

Rapora göre, sağlık hizmetlerinin hane bütçesine en fazla yük olduğu ülke Kıbrıs Rum Kesimi. Burada yaşayan insanların yüzde 39'u sağlık bakım maliyetlerinin yüksekliğinden muzdarip.

Kıbrıs Rum Kesimi'ni yüzde 32'lik payla Bulgaristan takip ediyor. Vatandaşlarının yüzde 29'u sağlık bakım maliyetlerinden dert yanan İtalya ise üçüncü sırada yer alıyor. Letonya, yüzde 28'le sağlık hizmetleri maliyetlerinin en yüksek olduğu dördüncü ülke olarak dikkat çekiyor.

Buna karşılık, tıbbi bakım için ödeme yapmanın maddi yük getirmediğini beyan eden kişilerin payı, Danimarka, Slovenya ve İsveç'te yüzde 86, Estonya'da yüzde 85, Fransa'da % 84.

Diş bakım ve ilaç maliyetleri maliyetleri

AB’deki nüfusun yaklaşık yarısı % 48, diş muayenesi veya tedavi masrafları ile ilgili olarak herhangi bir maddi yük olmadığını bildirmiş.

İnsanların yarısından biraz azı (% 49) ilaç ödemesinin haneye maddi yük getirmediğini açıkladı. Bununla birlikte,% 39'u bu maliyetlerin bir miktar mali yük oluşturduğunu ve% 13'ü ilaca para ödemenin haneye ağır bir mali yük getirdiğini bildirdi.

Sağlık maliyetinin ağır bir mali yük olduğunu bildiren insanların payının en yüksek olduğu ülkele Polonya (% 40), bunu Kıbrıs (% 34), Bulgaristan (% 33) ve Letonya (% 30) izliyor. Buna karşılık, ilaçların hanehalkı bütçesinde bir etkisi olmadığını beyan edenlerin payı Fransa (% 90), Danimarka (% 84) ve İsveç'te (% 78) en büyüktü.

Yorumlar