Dünyada ve Türkiye’de bebek maması ithalatı

Küresel çevre kirliliği arttıkça insanlar tükettikleri gıdaların güvenilirliği konusunda daha fazla endişe duyuyor. Bu yüzden organik gıdalar popülerlik kazanıyor, özellikle organik bebek mamaları son yıllarda büyük ilgi görüyor.



     BM verilerine göre, 2017'de dünya genelinde hazır bebek gıdalarının toplam ithalatı 10 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Bu rakamın 2021'de 14-15 milyar doları bulması bekleniyor.
     Çin 4 milyar dolarla en büyük ithalatçı konumunda, onu 559'ar milyon dolarla Suudi Arabistan ve Almanya takip ediyor.
     İhracatta ise ilk sırayı 2 milyar dolarla Hollanda alıyor. İkinci İrlanda'nın 1,4 milyar dolar, üçüncü Fransa'nın 1 milyar dolarlık ihracatı söz konusu.

- Türkiye'de görünüm?

     2017'de 103 milyon dolar tutarında 16 bin ton bebek maması ithal eden Türkiye en büyük 14. ithalatçı. 4 milyon dolar gibi de sembolik bir ihracat gerçekleştirmiş. En büyük tedarikçilerimiz ise sırasıyla Polonya, İrlanda, Almanya, Fransa, Danimarka ve Hollanda...
     Ne yazık ki ülkemizde raflarda satılan bebek mamalarının yüzde 90'ından fazlası yabancı marka. Google'de Türk bebek maması markalarını öğrenmek için arama yaptığımda çıkan sonuç beni gerçekten hayrete düşürdü. Sabahcomtr'de yer alan bir habere göre ilk yerli bebek maması markamız 2017'de kurulmuş ve bugünkü akıbeti belli değil.
     Bebek gıdası her yönüyle çok kritik bir sektör, devletin bir an önce bu alana el atıp önemli yatırım teşvikleri getirmesi, girişimcileri desteklemesi gerekiyor. Hem çocuklarımızın sağlığı hem de cari açığımızın kapatılması açısından bu konuda çok acil adımlar atılmalı.

Yorumlar