Brexit E-Ticareti Nasıl Etkileyecek: Sınır Ötesi E-Ticaret Yavaşlayacak mı?

E-ticaret söz konusu olduğunda Birleşik Krallık, Avrupa'nın mutlak lideridir. En büyük e-ticaret pazarı ve bir başarı öyküsüdür. İngiltere e-alışveriş merkezleri diğer AB ülkelerine kıyasla daha fazla alışveriş yapıyor ve daha fazla harcama yapıyor - İnternet kullanıcılarının% 86'sı 2017'de çevrimiçi alışveriş yaptı (Eurostat). E-ticaret lideri Avrupa Dijital Tek Pazarını terk ettiğine göre, çevrimiçi satıcılar ve alıcılar için belirsizlik getiriyor.

Brexit, yerli e-perakendeciler için ne getirecek? Uluslararası satıcıları nasıl etkileyecek? Satıcıların yeni düzenlemelere uyması gerekecek mi? İngiltere e-müşterileri, diğer AB ülkelerinden sipariş verirken vergi ve gümrük uygulanacağı için yerel çevrimiçi satıcılardan daha fazla satın alacak mı? Vize gereklilikleri arttığında, şimdiye kadar diğer Euro bölgesi ülkelerinden serbest çalışanlar kiralayan sınır ötesi e-ticaret oyuncuları için zorluklar ne olacak - bunlar çevrimiçi perakendecileri ilgilendiren sorulardan sadece birkaçı.

Avrupa genelinde çevrimiçi ve çok kanallı ticarette şemsiye federasyon olan EMOTA'nın genel sekreteri Maurits Bruggni, Brexit'in İngiltere'deki çevrimiçi satıcılar ve sınır ötesi e-ticaret üzerindeki etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

En muhtemel senaryo olan zorlu bir Brexit durumunda, tüm ürünlerin gümrükten, ürün uygunluk prosedürlerinden ve diğer aksaklıklardan geçmek zorunda kalacağı için kanallar arası ticarette ciddi aksamalar göreceklerini düşünen Bruggni, bu nedenle  e-ticarette hızlı bir düşüş yaşanacağını öne sürüyor.

MRG MetaPack UK Delivery Index'e göre, İngiltere'deki perakendecilerin siparişleri Brexit referandumundan birkaç ay sonra poundun diğer para birimleri karşısında düşmesi nedeniyle arttı. Ancak Aralık 2018’de yayınlanan en yeni veriler, perakende satışın yavaşlamasının çevrimiçi ortamda da yayıldığını gösteriyor.

Bruggnik, İngliz Sterlini'ndeki düşüşün, çok büyük zararı ortadan kaldırmayacağına işaret ederek, "Eğer bir alışverişçi, ürün teslimatı için uzun süre beklemeye istekliyse, İngiltere her zaman Çin'e kaybedecek. Dahası, alışveriş yapanlar bazı ürün kategorileri için çok önemli olabilecek gümrük vergilerini de ödemek zorunda kalacaklar. 1 numaralı e-ticaret ürünü kategorisi giyim ve bu da yüksek gümrük vergilerinin hala gerçekleştiği bir alan." diyor.

Bruggnik, İngiliz perakendecileri, teslimat ve görev konularını ele almazlarsa AB müşterileriyle ticaret yapmakta oldukça zorluk çekeceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar