Her yıl 300 bin çocuk kansere yakalanıyor

Kanser, dünyadaki çocuklar ve ergenler için önde gelen ölüm nedenlerinden biridir ve her yıl 0 ila 19 yaşları arasındaki yaklaşık 300 bin çocuk kanserle yüzleşiyor. Çocukların kanserle olan savaşlarında yüksek oranlı başarı elde edebilmek için kanser veri sistemlerinin oluşturulması büyük önem taşıyor.
 


     Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre, her yıl 0 ila 19 yaşları arasındaki yaklaşık 300 bin çocuğa kanser teşhisi konuluyor.

     En yaygın çocukluk çağı kanserleri kategorileri lösemiler, beyin kanserleri, lenfomalar ve nöroblastom ve Wilms tümörü gibi katı tümörleri içeriyor.
 
     Yüksek gelirli ülkelerde kanserli çocukların yüzde 80'inden fazlası iyileştiriliyor, ancak çoğu düşük ve orta gelirli ülkede yalnızca yaklaşık yüzde 20'si yeniden sağlığına kavuşabiliyor.
 
     Çocukluk çağı kanseri genellikle önlenemiyor veya taranamıyor.
 
     Kanserli çocuklar için sonuçların iyileştirilmesi, etkili tedavi ile takip edilen erken ve doğru tanı gerektiriyor.
 
     Çoğu çocukluk çağı kanseri, jenerik ilaçlar ve cerrahi ve radyoterapi dahil olmak üzere diğer tedavi şekilleriyle tedavi edilebilir. Çocukluk çağı kanserinin tedavisi tüm gelir ortamlarında düşük maliyetli olabilir.
 
     Düşük ve orta gelirli ülkelerde kaçınılabilir çocukluk çağı kanserlerindeki ölümler; teşhis eksikliği, yanlış tanı veya gecikmeli tanı, tedaviye erişimin önündeki engeller, tedaviyi bırakma, toksisite nedeniyle ölüm ve daha yüksek nüks oranlarından kaynaklanıyor.
 
     WHO, bakım kalitesinde sürekli iyileştirmeler sağlamak ve politika kararlarını almak için çocukluk çağı kanser veri sistemlerinin oluşturulması büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Yorumlar